mantelstenen

Een erkend bouwgarant aannemer met VCA-certificering

Duurzaam, ecologisch en milieuvriendelijk bouwen is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Sinds 2014 bouwt Steenbergen Bouwwerken BV daarom met een nieuw en hoogwaardig bouwproduct van Durisol: geïsoleerde mantelstenen. Deze mantelstenen zijn niet alleen duurzaam dankzij het materiaalgebruik en de levensduur, maar zorgen er ook voor dat een gebouw energiezuinig wordt en een aangenaam binnenklimaat krijgt. Durisol wordt al meer dan 60 jaar gebruikt over de hele wereld. De mantelstenen worden onder andere geproduceerd in Canada, Oostenrijk en Engeland. Een mooi voorbeeld van de toepassing van mantelstenen, is tijdens de Olympische Winterspelen in Oostenrijk, 1976: in het hele Olympische dorp in Innsbruck is toen gebruik gemaakt van de mantelstenen van Durisol.

Wat zijn mantelstenen?
Mantelstenen zijn holle bouwblokken gemaakt van houtvezelcement. Doordat de blokken voorzien zijn van lege holtes, kan de kern gevuld worden met een hoogwaardig betonmengsel. Hierdoor ontstaat een sterke wand. Afhankelijk van het type blok, zijn sommige uitvoeringen voorzien van isolatiemateriaal.

Sterk en duurzaam
Dat Durisol een sterk en duurzaam product is, blijkt uit het volgende verhaal: na een gepasseerde orkaan in de Verenigde Staten, waren alle huizen in een straat volledig verwoest. Eén huis bleef echter overeind: het Durisol huis. Dit huis was zo stevig gebouwd, dat het zelfs een zware orkaan kon overleven. Uiteraard biedt Durisol naast stevigheid nog veel meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge isolatiewaarde, dampopenheid en de mogelijkheden om snel en kostenefficiënt te bouwen.

Dicht bij de natuur
Bij Durisol staat het milieu voorop. Niet voor niets is hout de basis voor dit natuurlijke bouwmateriaal. De mantelstenen zijn opgebouwd uit een mengsel van vurenhouten spanen en portlandcement met toevoeging van water. Productiemachines vormen het mengsel tot een bouwblok.

Milieuvriendelijke eigenschappen Durisol
Durisol is duurzaam. Het productieproces van doseren, mengen, vormen en kalibreren, verloopt zeer energiezuinig. Durisol doet veel aan recycling: reststukken van bouwplaten worden zoveel mogelijk teruggebracht in het productieproces. Zo voorkomt Durisol overmatige belasting van stortplaatsen en wordt zuinig omgegaan met grondstoffen. Dankzij het low-effluent productieproces wordt het grootste deel van het water dat nodig is voor de productie, ten behoeve van de uitharding van de blokken, als zuivere waterdamp teruggegeven aan de natuur. Omdat er geen verbrandingsproces is, ontstaat er geen uitstoot van schadelijke stoffen en gassen.

De milieuvriendelijke eigenschappen van Durisol op een rij:
– behoud van natuurlijke hulpbronnen
– hoge brandstofefficiency
– schoon productieproces
– geen uitstoot van schadelijke stoffen

Voordelen van Durisol
Bouwen met houtvezelcement mantelstenen van Durisol heeft veel voordelen. Zo bieden de geïsoleerde mantelstenen een hoge isolatiewaarde, waarmee veel energiekosten bespaard kunnen worden. De zeer hoge brandwerendheid van het materiaal zorgt voor extra veiligheid. Bovendien bieden mantelstenen van Durisol de mogelijkheid om snel en kostenefficiënt te bouwen en geven ze een grote ontwerpvrijheid omdat lateiconstructies en vloerovergangen in hetzelfde materiaal uitgevoerd kunnen worden. Omdat de blokken in het werk op maat worden gemaakt, kan net zo flexibel worden gewerkt als bij de traditionele bouw.

Door bij de bouw van een pand gebruik te maken van mantelstenen, ontstaan ademende wanden. Dergelijke wanden werken vochtregulerend, waardoor de luchtkwaliteit prettig en gezond blijft en schimmelvorming wordt voorkomen. De goede akoestische eigenschappen van houtvezelcement, zorgen ook in grote open ruimtes voor een aangename geluidsbeleving. Ook voor woningen in de buurt van drukke wegen, spoorlijnen en vliegvelden zijn mantelstenen zeer geschikt: mede door hun kern van beton geven ze een hoge geluidsreductie. Het hoge accumulerend vermogen – het vermogen om warmte en kou op te nemen – zorgt in zomer en winter voor een prettig en meer constant binnenklimaat. Tot slot zijn houtvezelcement mantelstenen koudebrugvrij, geven ze een hoge stabiliteit en hebben ze een hoge druksterkte. Ideaal dus voor uiteenlopende toepassingen.

 De pluspunten van Durisol in het kort:
– hoge isolatiewaarde
– hoge brandwerendheid
– snel en kostenefficiënt
– grote ontwerpvrijheid, flexibel
– vochtregulerend, ademende wanden
– goede akoestische eigenschappen
– hoge geluidsreductie
– hoog accumulerend vermogen
– koudebrugvrij
– hoge stabiliteit
– hoge druksterkte

Toepassingsmogelijkheden
Het Durisol systeem is zeer geschikt om te gebruiken in verschillende soorten gebouwen. De mantelstenen zijn niet alleen toepasbaar in particuliere woningen en bij woningbouwprojecten, maar zijn ook geschikt voor scholen, in de gezondheidszorg, in hotels en in commerciële gebouwen zoals kantoren of winkelpanden. Voor werkplaatsen, productieruimten of andere ruimten waar men hoge eisen stelt aan goede akoestiek, bieden de mantelstenen ook eveneens een uitkomst.

Durisol is gebruikt voor een aantal bouwprojecten naar passiefhuis normen, waarbij er minder dan 15 kWh/m² per jaar verbruikt mag worden voor ruimteverwarming.

Hoe worden mantelstenen verwerkt?
Mantelstenen gebruiken bij de bouw van een huis of ander pand? Dat kan, want de stenen zijn gemakkelijk te verwerken. Mantelstenen kunnen koud op elkaar gestapeld worden of kunnen onderling worden gelijmd. De normale stenen worden gebruikt voor het reguliere stapelwerk, de universele stenen vinden hun toepassing in bijvoorbeeld hoeken en kozijn- en deuropeningen. De universele stenen kunnen gemakkelijk gemodificeerd worden naar lateiconstructies met relatief eenvoudige zaagapparatuur.

Er zijn twee soorten geïsoleerde mantelstenen leverbaar:
– Type DSs 37,5/12 met Neopor-isolatie (R-waarde 5,26 m²K/W exclusief stuclaag);
– Type DSs 37,5/12 met PIR-isolatie (R-waarde 6,84 m²K/W exclusief stuclaag).

Diverse soorten mantelstenen
Voor iedere toepassing heeft Steenbergen een passende mantelsteen in het assortiment. Zo zijn er stenen voor de niet-dragende binnenwanden, voor dragende binnenmuren en voor woningscheidende muren, die elk de meest optimale eigenschappen hebben voor hun toepassing. De stenen worden op dezelfde manier op elkaar gestapeld als geïsoleerde mantelstenen en hebben een muurdikte die varieert van 15 centimeter tot 35 centimeter (exclusief stuclaag).

Afwerkingen
De houtvezelcement mantelstenen van Durisol kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van stucwerk, maar ook baksteenstrips en houten planken behoren tot de mogelijkheden. Afhankelijk van uw wensen, bekijken we samen met u wat de beste oplossing is.

Bekijk hier de brochure.

Vragen? Neem gerust contact op!

Sterk & duurzaam

Uiteraard biedt Durisol naast stevigheid nog veel meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge isolatiewaarde, dampopenheid en de mogelijkheden om snel en kostenefficiënt te bouwen.

Milieuvriendelijk

Behoud van natuurlijke hulpbronnen - hoge brandstofefficiency - schoon productieproces - geen uitstoot van schadelijke stoffen

Diverse soorten

Voor iedere toepassing heeft Steenbergen een passende mantelsteen in het assortiment en deze kunnen ook weer op verschillende manieren worden afgewerkt.
Bekijk hier gerealiseerde bouwprojecten
Projecten waar we trots op zijn en de klanten zeer tevreden mee zijn
Image icon
Image icon
Image icon
Image icon